O porodičnoj

umetnosti

Ovu izložbu otvaram na vasceloj svetskoj šari i ostvarujem želju i obećanje dato mom voljenom ocu Antoniju, da svako, uvek, može posetiti stalnu postavku, galeriju, muzej višegeneracijskih umetničkih ostvarenja porodice Kolaček. Moj počivši otac je za plodnog umetničkog života na mene preneo svu ljubav, osećanja i dar za prepoznavanje, otkrivanje i stvaranje lepote i sklada, te isto prenosim na potonje generacije. Moda kovanog gvožđa nikad nije prošla, te se tako i ne može zvati, već od davnina ima svoje poklonike i ljubitelje koji vape za ukrasima i motivima, rekao bih slobodno, goblenom u gvožđu. Antonije je, pored tradicionalnog bavljenja i održavanja zanata, otvorio nove prostore u dotad nepoznate umetničke pravce kao što je njegovo životno ostvarenje, prostorni ili trodimenzioni mozaik, mozaik skulptura, koji je on jednostavno nazvao - kamen govori.

Imate priliku i zadovoljstvo da posetite na ovom sajtu izložbe ranih akvarela, grafika, umetničkog kovanog gvožđa, mozaika, kao i da se upoznate sa biografijom i istorijatom ovog retkog kunsta naše porodice.

U delu Rastko & Dino Kolaček možete videti radove i motive novijeg datuma, a posetom brojnih ogranaka porodice možete sagledati veličinu i vanvremensku, neprolaznu potrebu za kovanim gvožđem i uopšte umetnošću. Crkve, manastiri, groblja, zadužbine, dvorovi, kuće i okućnice obiluju radovima naše porodice.

Za ljubitelje filigranskog goblena u gvožđu preporučujem deo sa religijskim radovima, gde između ostalog možete videti ikonu sa kandilom, posvećenu našem kućnom svecu i zaštitniku Svetom Savi. Autor dela je Antonije Kolaček, a vreme izrade je bombardovanje Beograda u Drugom svetskom ratu. U pauzi ratnih naleta, u uslovima zbega, zanesene umetničke ruke su od limčića napravile svetinju, zalog miru i ljubavi, da rata nikad više ne bude.

Ako odete na deo Kamen govori, mozaici, videćete radove od prirodnog kamena u originalnoj boji i obliku, iz mora, potoka, sa planina i nasipa, onako kako ih je priroda stvorila i dokotrljala do oka umetnika. Skulpture, slike i neobične forme prate umetnički izraz Antonija Kolačeka.

U nastavku tradicije, u delu Janko i Andrea, možete videti izuzetna ostvarenja iz dečijeg sveta u kombinaciji kamena, školjaka i drugih materijala, u fascinantnim brodovima, jedrenjacima kao i životno izražajnim figurama stvarnih i nestvarnih bića, gde dominira mašta inspirisana šarom, oblikom i grimasom nađene školjke, kamena i drugih materijala. Najviše pleni priroda kao umetnik koja je tom komadu dala pečat i oživela ga u mašti malih umetnika, koji su je prepoznali i nadogradili svojim darom. Uživajte u prostornoj lepoti kamenih figura i spojenih školjaka, zategnutim jedrima nepotopivih brodova i najlepšem svetu, dečijoj mašti.

Da bi vam ova lepota ostala nezaboravno u sećanju, tokom posete pratiću vas sa svojom nerazdvojnom gitarom i svojim kompozicijama, svakako, tradicionalno nasleđenim darom od vrlih predaka u linku mjuz.

Prijatno vam vreme provedeno sa porodicom Kolaček, posetite nas opet i javite se, jer svaka tri meseca ćemo vas obradovati novim izdanjem i novim lepotama.

 

Autor Kolaček Rastko